De verhalen van werknemers die al kozen voor een leasefiets.
De tijd dat we opschrokken van het vreemde geluid achter ons op het fietspad, die is voorbij. Intussen weten we allemaal dat we dan even opzij moeten voor een speedpedelec. En ook die kan je leasen, wat de speedpedelec toegankelijker maakt voor een heleboel mensen.
Lease a Bike: hoe werkt het?
Speedpedelec versus e-bike
Het grote verschil met een gewone e-bike is de snelheid. Waar een standaard elektrische fiets tot maximaal 25 km/uur ondersteuning biedt, is dat bij een speedpedelec tot wel 45 km/uur. Dankzij de speedpedelec wordt woon-werkverkeer met de fiets nu ook haalbaar voor zij die verder van kantoor wonen. Natuurlijk moet je je ook met een speedpedelec wel houden aan de maximale snelheid, zoals bijvoorbeeld in een zone 30.
Lease je voor het eerst een speedpedelec in plaats van een gewone e-bike, hou dan rekening met het zwaardere vermogen. Andere weggebruikers schatten je snelheid vaak verkeerd in, dus anticipeer in het verkeer. Denk eraan dat wanneer je een speedpedelec least, je verplicht bent om een helm te dragen. Een speedpedelec kan overigens pas vanaf 16 jaar, omdat je er een rijbewijs voor nodig hebt, eentje van een brommer of auto. Wist je trouwens dat elke speedpedelec ingeschreven moet zijn bij de Dienst Voertuigen en een nummerplaat heeft? Bij Lease a Bike neemt de fietshandelaar dit op zich, zodat jij je er geen zorgen over moet maken.
Ook de aankoopprijs van een krachtige speedpedelec ligt veelal hoger dan die van een traditionele e-bike. Tel daarbij nog de kost van een diefstalverzekering en bijstand bij pech en het prijskaartje loopt aardig op. Lease je een speedpedelec, dan heb je deze extra kosten niet. Die zitten dan vervat in je leasingovereenkomst. Gedurende 36 maanden betaal je een vast maandelijks bedrag. Dat bedrag hangt onder andere af van de waarde van de fiets, je maandloon en een eventuele bijdrage van je werkgever.
Speedpedelec & fietsvergoeding
Een speedpedelec draagt bij aan een groenere mobiliteit en dus heb je recht op de fiscale voordelen die bijvoorbeeld ook verbonden zijn aan een (elektrische) fiets. Daarnaast mag je werkgever je een fietsvergoeding toekennen. Let wel op, dit is hij niet verplicht, het is een gunst, een extralegaal voordeel. Tot 0,25 cent per kilometer is bovendien belastingvrij. Het loont dus de moeite om met je werkgever te spreken over een goed uitgekiend mobiliteitsplan, zodat jij en je collega’s een speedpedelec kunnen leasen.
Benieuwd naar onze Lease a Bike speedpedelecs? Je ontdekt ze hier.
Heb je je oog op een e-bike laten vallen? Dan ben je niet alleen. Een kwart van de Europeanen geeft aan dat ook zij voor een elektrische fiets zouden kiezen. Dankzij fietsleasing hoeft je dat bovendien niet veel te kosten.
Wie van het werk naar huis fiets, komt ontspannen thuis. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Vlaamse werknemers dat werd uitgevoerd in opdracht van Lease a Bike, een onderneming die fietsleasing aanbiedt aan bedrijven.