Enrichissez votre plan cafétéria avec la location de vélos
Terug naar overzicht

Verrijk je cafetariaplan met fietsleasing

Grote bedrijven
Mobiliteit
Lease a Bike
7 augustus 2024
2 Minuten

Flexibiliteit is niet enkel een voordeel, maar vaak een vereiste voor zowel werkgevers als werknemers. Het cafetariaplan, een systeem waarbij werknemers zelf kiezen uit verschillende arbeidsvoorwaarden, speelt perfect in op deze behoefte. Eén van de meest populaire keuzes binnen dergelijke plannen is fietsleasing, een optie die duurzaamheid, gezondheid en efficiëntie promoot. In dit blogbericht duiken we dieper in hoe je fietsleasing via een cafetariaplan implementeert en welke voordelen dit biedt.

Wat is een cafetariaplan?

Een cafetariaplan stelt werknemers in staat om een deel van hun brutoloon, bonussen of vakantiegeld om te zetten in één of meer alternatieve vergoedingen of voordelen. Dit flexibele voordelenplan biedt werknemers de mogelijkheid om hun beloningspakket aan te passen aan hun persoonlijke behoeften en levensstijl. Het grootste voordeel van zo’n cafetariaplan? Een hogere werktevredenheid en -betrokkenheid.

Fietsleasing, een allesomvattende keuze

Fietsleasing is een bijzonder aantrekkelijke optie binnen het cafetariaplan, vooral gezien de groeiende aandacht voor duurzaamheid en gezond leven. Sinds vorig jaar is fietsleasing door bedrijven zelfs verdubbeld! Werknemers die kiezen voor fietsleasing, gebruiken een deel van hun brutoloon om de kosten van een fiets te dekken. Dit biedt hen niet alleen fiscale voordelen, maar ook de kans om bij te dragen aan een groenere wereld en hun eigen gezondheid te verbeteren door meer te bewegen.

Werknemers kopen dus zelf geen fiets aan, maar krijgen die ter beschikking van de werkgever, die de fiets leaset bij Lease a Bike. Concreet gaat je bedrijf dus een contract aangaan met ons en kunnen je werknemers vrij kiezen waar en welke merk of type fiets ze nemen.

Groot financiëel voordeel

Op het bedrag van de fietsleasing moet (zowel door werkgever als werknemer) geen sociale zekerheid bijdragen of bedrijfsvoorheffing betaalt worden, op voorwaarde dat de werknemer de fiets ook voor woon/werk verkeer gebruikt. Op fietsleasing is er géén aftrekbare BTW voor de werkgever. Op het bedrag van fietsleasing moet geen RSZ werkgever, geen RSZ werknemer en geen bedrijfsvoorheffing worden betaald! Dit maakt dat een werknemer een fiets kan bekostigen die meer dan 3 keer zo duur is als wanneer hij dezelfde fiets met het nettoloon zou kopen. 

Wat zijn de voordelen precies voor werkgevers?

1

Fiscale efficiëntie

Door werknemers toe te staan een deel van hun brutoloon om te zetten in niet-cash voordelen, beheers je je loonkosten beter. Je bespaart op sociale zekerheidsbijdragen, afhankelijk van de lokale wetgeving en de structuur van het plan.

Bovendien genieten werknemers van aanzienlijke belastingvoordelen. Het leasen van een fiets wordt afgetrokken van het brutoloon, waardoor je makkelijk 40% bespaart. Win-win dus! 

2

Gezonde en gelukkige werknemers

Veel cafetariaplannen bieden gezondheids- en wellnessvoordelen, zoals een fitnessabonnement of fietsleasing, die bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Het resultaat? Minder ziekteverzuim en meer productiviteit. 

3

Employer branding

In een competitieve arbeidsmarkt maakt een cafetariaplan een werkgever aantrekkelijker. Potentiële werknemers zien dergelijke plannen vaak als een teken dat een organisatie om haar personeel geeft en bereid is te investeren in hun welzijn en tevredenheid. Bovendien is een kwaliteitsvolle fiets duur in aanschaf. Fietsleasing maakt het toegankelijker voor werknemers om zonder grote eenmalige uitgave toch een hoogwaardige fiets te gebruiken.

Implementatie van fietsleasing in jouw bedrijf

Bedrijven die fietsleasing willen integreren in hun cafetariaplan werken samen met Lease a Bike, de gespecialiseerde partner voor zelfstandigen, KMO's, grote bedrijven, openbare besturen en onderwijs . Wij helpen niet alleen bij het opzetten van de infrastructuur voor het cafetariaplan, maar bieden ook ondersteuning bij het beheer van de fietsleasing, van de keuze van de fiets tot onderhoud en verzekering. Dankzij ons digitaal platform verloopt het volledige proces geautomatiseerd en heb je weinig omkijken naar de operationele werking ervan. Werk je met Payflip voor je cafetariaplan dan wordt het nog eenvoudiger want de Lease a Bike oplossing is volledig geïntegreerd met Payflip

Wil je weten hoe fietsleasing in jouw cafetariaplan past?

Download gratis ons informatiepakket voor meer info over fietsleasing voor werkgevers

Download informatiepakket