Marcopolourban Brewstergreymat 1
Terug naar overzicht

Ook de overheid stapt op de leasefiets

Openbare sector
1 februari 2021
2 Minuten

Met de fiets naar het werk – dat is natuurlijk altijd een goed idee. Meer en meer mensen kiezen de laatste jaren voor vervoer op twee wielen. Zeker tijdens de winter, wanneer je lichaam de frisse buitenlucht en beweging wel kan gebruiken. Dankzij fietsleasing kunnen bedrijven en organisaties hun werknemers aanmoedigen om te kiezen voor de fiets op een fiscaal voordelige manier. En binnenkort krijgen ook ambtenaren deze kans!


De laatste jaren is de fiets weer bezig aan een opmars. Meer en meer Belgen stappen op de fiets wanneer ze naar het werk gaan: in vijf jaar tijd is het aantal fietsende werknemers maar liefst verdubbeld. Dat hoeft niet te verwonderen: wie regelmatig naar het werk fietst, is gemiddeld een dag per jaar minder ziek dan collega’s die met de auto komen. Bovendien vermijd je ellenlange files of zoektochten naar een parkeerplaats en draag je je steentje bij aan het milieu. Ook meer en meer bedrijven moedigen werknemers aan om te fietsen via allerlei tegemoetkomingen zoals een fietsvergoeding of fietsleasing.


Steeds meer elektrisch

Deze tegemoetkomingen lijken een goed effect te hebben gehad op het aantal fietsers. Heel België ziet een stijging van het fietsgebruik, met Vlaanderen op kop en een grote evolutie in Brussel, waar nu maar liefst 3,5 keer meer gefietst wordt dan voordien. Daarnaast maakt de grote opmars van elektrische fietsen het eens zo makkelijk om de baan op te gaan. Maar liefst de helft van de 470 000 fietsen die per jaar worden verkocht, zijn elektrisch. 3% van die fietsen zijn speed pedelecs – nog een tandje sneller dus. Voor wie wat verder van het werk woont, vormen deze fietsen een goede oplossing. Met dat extra duwtje in de rug fiets je de kilometers er zo af.


Een prijskaartje met fiscaal voordeel

Elektrische fietsen verkopen als zoete broodjes, maar er hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan vast. Gelukkig begrijpen steeds meer bedrijven dat ze hun werknemers kunnen stimuleren om met de fiets te komen door onder andere fietsleasing aan te bieden. Lease je je fiets via je bedrijf, dan geniet je van een fiscaal voordeel. Zo wordt dat prijskaartje wat kleiner en kan je zorgeloos kiezen voor je droomfiets, van welke prijsklasse die ook is. Drie jaar lang lease je de fiets voor een vast bedrag, nadien heb je de keuze om deze voor zo’n 15% van de aankoopprijs over te kopen. Verzekering en onderhoud zitten standaard bij je leasefiets inbegrepen. Je kan dus met een gerust hart de winter door fietsen, door weer, wind en strooizout. 


Nu ook voor ambtenaren

Ook de overheid heeft begrepen dat de fiets een steeds prominentere plaats zal innemen. Binnenkort krijgen Vlaamse ambtenaren op lokaal en provinciaal niveau dan ook de kans om een fiets te leasen. Dit is voor velen een grote stap (trap?) vooruit, want tot nu toe hadden ambtenaren deze mogelijkheid niet. Deze verandering geeft hoop voor andere sectoren waar fietsleasing nog niet mogelijk is, zeker nu zowel de overheid als werknemers zelf duidelijk kiezen voor de fiets. Een evolutie die we allemaal toejuichen, want hoe meer mensen op de fiets, hoe meer vreugd!