Changements fiscaux pour les vélos de société
Terug naar overzicht

Fiscale veranderingen voor bedrijfsfietsen

Lease a Bike
21 augustus 2024
2 Minuten

Hoe stel je fiscale fiches op voor jouw bedrijfsfietsen volgens de laatste richtlijnen

Onlangs voerde de FOD Financiën belangrijke wettelijke aanpassingen door die direct van invloed zijn op bedrijven die bedrijfsfietsen ter beschikking stellen of fietsvergoedingen uitkeren voor woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen.

Wij sommen de veranderingen in de fiscale wetgeving voor je op en geven je meteen advies hoe je er best mee omgaat. 

Registratie van bedrijfsfietsen

Als je een of meerdere bedrijfsfietsen beschikbaar stelt aan jouw werknemers of bedrijfsleiders, is het vanaf nu nodig om de waarde van dit voordeel op de fiscale fiche van de betrokken werknemer op te nemen. Voor het inkomstenjaar 2024 gebruik je hiervoor de looncode 6841 "inform. waarde bedrijfsfiets". Deze registratie is verplicht, maar het betekent niet automatisch dat er belasting wordt geheven op dit voordeel, zolang de fiets hoofdzakelijk wordt gebruikt voor woon-werkverkeer.

Wat met de leasefietsen

Een leasefiets is fiscaal een bedrijfsfiets. Daarom is het vanaf nu nodig om de waarde van dit voordeel op de fiscale fiche van de betrokken werknemer op te nemen. Bij een leasefiets is de waarde van dit voordeel eenvoudig te berekenen, het is de totale leaseprijs inclusief BTW die dat jaar betaald werd. 

Hieronder alvast een rekenvoorbeeld van een leasing van een bedrijfsfiets:

Leaseprijs = €100 incl BTW per maand
Fiets werd in dienst genomen op 18/02/2024 (startdatum 01/03/2024)
Bedrag op fiche 281.10 voor 2024 = 10 maanden x €100 = €1.000€
Bedrag op fiche 281.10 voor 2025 = 12 maanden x €100 = €1.200€
Bedrag op fiche 281.10 voor 2026 = 12 maanden x €100 = €1.200€
Bedrag op fiche 281.10 voor 2027 = 2 maanden x €100 = €200€

Fietsvergoeding

Wanneer jouw werknemers een fiets gebruiken voor zakelijke verplaatsingen of woon-werkverkeer, kun je kiezen om hen een fietsvergoeding te geven. Het is belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen fietsvergoeding voor woon-werkverkeer (looncode 420 of 4201) en fietsvergoedingen voor dienstverplaatsingen (looncode 4203), aangezien ze fiscaal anders behandeld worden en onder verschillende looncodes vallen. 

Vanaf dit jaar (inkomstenjaar 2024) wordt de maximale fietsvergoeding die je kan toekennen in het kader van het woon-werkverkeer, zonder dat hierop RSZ-bijdragen of belastingen verschuldigd zijn, opgetrokken tot 0,35 euro/kilometer maar met een plafond op jaarbasis van 3 500 euro (geïndexeerd voor het inkomstenjaar 2024). Opgelet: de fietskilometervergoedingen voor dienstverplaatsingen worden niet aangerekend op dit plafond. 

Impact op jouw bedrijf

Voor de loonberekening moet dus een specifieke looncode gebruikt worden, afhankelijk van of het gaat om woon-werkverkeer of dienstverplaatsingen. Deze nieuwe regels leiden tot een meer gedetailleerde administratieve verwerking van fietsvoordelen, wat bijdraagt aan grotere transparantie en betere naleving van de fiscale regelgeving. We raden je aan deze regels zorgvuldig te implementeren om mogelijke fiscale problemen te voorkomen.

Correcties nieuwe looncode

Fietsvergoedingen die in 2024 zijn toegekend voor dienstverplaatsingen met de eigen fiets van de werknemer of bedrijfsleider en die nog niet verwerkt zijn met looncode 4203, zullen gecorrigeerd en naar deze looncode overgezet moeten worden, startend vanaf de loonperiode januari 2024.

Als een of meer van je werknemers of bedrijfsleiders in deze situatie zitten, kun je de correctie zelf uitvoeren tijdens de volgende loonverwerking. Dit doe je door eerst het bedrag negatief te boeken onder looncode 420 of 4201 en vervolgens positief onder looncode 4203. Als je ondersteuning nodig hebt bij dit proces, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dossierbeheerder.

Zorg ervoor dat deze informatie vóór 15 januari 2025 is doorgegeven, zodat deze correct wordt verwerkt.

Great minds lease a bike.

Wil je meer weten over hoe fietsleasing binnen deze nieuwe regeling past?

Téléchargez gratuitement notre dossier d'information pour en savoir plus sur le leasing de vélos pour les employeurs !

Download informatiepakket